Kurilski bobtail kratkodlaki i dugodlaki

Smatra se da su to zapravo podivljale mačke pasmine japanskog bobteila donesene na Kurilsko otočje.To je otočje bilo dugo u izolaciji, pa su tek sredinom 20 stoljeća te mačke vojnici i znanstvenici donijeli sa sobom. U prirodi je ta mačka izvrstan ribič i lovac. To je jedan od razloga zašto ta mačka ima posebnu sklonost prema vodi. Mačka može uloviti ribu tešku i do 5 kg, a i zeca.
Kada žive u zajednici sa čovjekom to su vrlo privržene, miroljubive i prilagodljive mace, a svoj lovački instinkt zadovoljavaju lovom na muhe. Zahvaljujući svom karakteru postale su brzo obljubljene.

Kurilski bobtail je velika, snažna mišićava mačka, sa prirodno „divljim“izgledom. Noge su srednje visoke i jake, stražnje noge nešto više od prednjih .Glava mu je klinasta oblika, oči u obliku badema, uši visoko smještene na glavi.
Rep je prirodno kratak “batrljak“, može biti zavijen ili ravan.
Krzno dolazi u dvije varijante: kratko i poludugo; mekano, svilenkasto s malo podkrzna, rep je u obliku ponpona.
Izuzetno su dobrog zdravlja i uravnotežena karaktera. Vrlo su inteligentne, obožavaju svog vlasnika i zadovoljne su sa životom u stanu. Vole se igrati sa vodom u kadi i kapljicama vode što kaplju iz pipe. U prirodi žive poput vuka





GLAVA:oblik velika, trapezoidna zaokruženih obrisa. Široka u visini. jagodičnih kostiju. Blago zaobljena profila, brada dobro razvijena i široka, nos blago uleknut ispred čela, širok i srednje dugačak.

UŠI:srednje veličine, široke na osnovi, nagnute prema naprijed, zaobljenih vrhova i otvorene na osnovi.

KBL:ima čuperke na vrhu uha i u uški.
OČI:okrugle, široko razmaknute blago ukošene. Dopuštene sve boje, od žute do zelene, plava i raznobojne.
TIJELO:kompaktno, mišićavo, jake koštane građe. Leđa su u obliku blagog luka koji se proteže od ramenog pojasa do nešto više trtice – križa.
NOGE:srednje dugačke i snažne. Stražnje noge duže od prednjih. Šape okrugle.
REP:sastoji se od nekoliko zavoja ili kutova ili kombinacija istog.
Može biti krut ili savitljiv.Vidljiva dužina repa (bez dlake) je 3-8 cm. Veličina i oblik repa mora biti u skladu sa tijelom.
KRZNO:gusto, prilično nježno.




0 komentari:

Objavi komentar