Ocicat mačka

Ocicat djeluje na prvi pogled kao divlja mačka.međutim ona je nastala križanjem sijamske mačke ,abesinske mačke i američke kratkodlake mačke.Križanja tih pasmina imala su za cilj da se usavrši boja i uzorak sijamske tabby piont mačke.
Međutim rezultat svih ovih križanja je bio taj da je 1964 dobivena nova pasmina nazvana Ocicat. Službeno priznanje ove pasmine uslijedilo je 1996 od CFA,1987 pojavljuje se na izložbama,1988 TICA izdaje standard za Ocicat je uvezena u Europu 1989.,a 1992 priznata je u FIFe.
Unatoč svog pomalo divljeg izgleda ona, je vrlo mila i nježna i vrlo privržena mačaka Razigrana je i lako se prilagođava okolini,.vrlo je inteligentna i vjeran je pratilac svog vlasnika.




GLAVA:
oblik lubanja je klinastog oblika, sa blagim zakrivljenjem koje se proteže od njuške do obraza i jednim vidljivim usponom od hrbta nosa prema obrvama, njuška široka i dobro određena te podsjeća na četverokut, u profilu dugačka, brada i čeljust jaka sa čvrstom čeljusti i pravilnim zagrizom, jastučići brkova umjereni.
UŠI:
srednje velike, živahnog izraza, čuperci su poželjni, te ako postoje onda rastu okomito na vrhu uha.
Smještene su tako da čine gornji vanjski kut glave. Povuče li se zamišljena vodoravna crta preko obrva uši su smještene pod kutom od 45 stupnjeva.
OČI:velike, bademaste blago ukošene prema ušima, široko razmaknute. Dozvoljene su sve boje osim plave. Poželjna je izrazita i jaka boja.
TIJELO:prilično veliko, snažno, duboko i široko građeno, ne smije biti zdepasto. Jake građe kostiju, mišićavo atletskog izgleda.
Prsni koš dubok, sa blago savinutim rebrima. Leđa su vodoravna, blago uzdignuta prema stražnjim nogama, slabine gotovo ravna. Vrat izvinut u obliku luka i skladan.
NOGE:srednje dužine, mišićave i snažne u skladu sa tijelom.
Šape ovalne i kompaktne, veličina u skladu sa nogama.
REP:dugačak u odnosu prema tijelu sužava se prema vrhu. Vrh repa tamne obojen.
KRZNO:
Kratko, ravno, svilenkasto, blještavo sjajno pripijeno uz tijelo,ali dovoljno dugo da prikaže potrebe obojene pruge. Ne smije biti vunasto ni dugo. Boja krzna mora biti jasna i vesela. Najsvjetlije obojenje nalazimo na licu, oko očiju, bradi i donjoj vilici. Najtamnije je obojen vrh repa. Da bi se utvrdila prava boja krzna služimo se bojom na vrhu repa. Dobar kontrast boja je posebno
važan.
Ticking sve dlake osim onih na vrhu repa su prugaste; pruge su tamne a odvojene su sa svijetlom osnovnom bojom.
Uzorak je točkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana. Na licu, nogama i repu je tamnije boje od onoga na tijelu. Osnovna boja na gornjoj strani tijela je nešto tamnija od one sa
donje strane tijela.Također brada i donja čeljust su svjetlije boje. Kod mačaka svjetlijih boja kontrast je slabiji.
Bodovi se oduzimaju kod presvijetlih i blijedih točka boja. Priznate boje su: crna, plava, čokoladno, cimet,fawn- točkasta, te ove boje u srebrenoj varijanti.
Ocicat je mačka sa tamnim točkama na svijetloj podlozi. Osim repa na svakoj dlaci nalazimo više obojenih pruga. Na mjestu gdje se te pruge sastaju stvara se točka u obliku otiska palca.



0 komentari:

Objavi komentar