Seychellois kratkodlaka i dugodlaka mačka

Kratkodlake i dugodlake Seychelloise nije nova pasmina unutar IV kategorije, već inačica sijamaca. One su samo nova varijanta boje. To su vrlo dražesno obojene mace, koje unutar svojih tipičnih oznaka kao i po tijelu, imaju bijele mrlje. Poznata engleska uzgajivačica lady Patricia Turner započela je sa eksperimentalnim radom još 1980 godine. Praroditelj Seychelloise bila je sijamska mačka sa bijelim capama. Mnogi uzgajivači diljem svijeta radili su desetke godina na razvoju te dražesno obojene “bikolor” sijamske mačke. FIF-e je 2005 priznala tu novu boju pod nazivom Seychelloise. CFA i TICA priznaju taj varijetet još 1998 godine .


Sve ove pasmine imaju isti standard. Idealna mačka je vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Srednje veličine.
GLAVA: oblik srednje veličine u ravnoteži sa tijelom, klinastog oblika s ravnim linijama. Klin počinje na nosu i širi se jednolično ravnim linijama na obje strane prema ušima. Linije ne smiju biti prekinute sa “wiskers break”. Lubanja gledana iz profila je koveksna. Nos dugačak i ravan, bez prekida od čela do vrha, njuška uska, brada/čeljust srednje velika, vrh brade čini okomitu crtu sa vrhom nosa.
UŠI: velike i zašiljene, široke na osnovi, smještene tako da produžuju liniju klina.
OČI: srednje veličine, ne smiju biti preduboko smještene ni izbočene, bademastog oblika, blago ukošene prema nosu i u skladu sa linijom klina. boja: BAL/SIA: čista, jasna i sjajna intenzivno plava. OLH/OSH: blistavo zelena.
TIJELO: dugačko, vitko, mišićavo, skladno i elegantno. Dugačak i vitki vrat. Ramena ne smiju biti šira od bokova.
NOGE: Duge i vitke u skladu sa tijelom. Šape: malene i ovalne. REP: dugačak, tanak također i na osnovi sužava se prema vrhu.
KRZNO OSH/SIA: vrlo kratko, nježno, sjajno, svileno i pripijeno uz tijelo.
BAL/OLH: svileno i nježno, srednje dugačko na tijelu, sa ovratnikom na leđima i nešto grublje ( poput perja), bez podkrzna.
Boja BAL/SIA: Oznake: maska na licu, oznake na ušima,nogama i repu.
Boja oznaka mora biti jednolična. Maska ne smije preči preko gornjeg dijela lubanje. Vezana je tragovima obojenja za uške. Boja tijela je jednolična i u jasnom kontrastu sa bojom oznaka, dozvoljeno je blago osjenčanje na bokovima. OLH/OSH: jednolična bez tragova uzorka ili osjenčanja kod jednobojnih varijeteta, brkovi i obrve moraju biti u skladu sa bojom tijela.
Priznate boje kod BAL/SIA: bijela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Mačke sa uzorkom imaju kodu 21-nespecifična tigrasta. Napomena: kod crvene i krem boje blijede pruge na glavi, nogama i repu, ne uzimaju se kao greška. Bijela SIA w 67 naziva se još”Foreign White”..
Priznate boje kod OLH/OSH: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn, sve ove boje u kornjačevini, te zadimljene, te sa uzorkom i srebrene sa uzorkom. U kombinaciji sa bijelom bojom imamo: van, harlekin i bikolor, sve ove zadimljene, sa uzorkom i srebrne sa uzorkom.
Napomena: crna boja naziva se još “Ebony”, čokoladna “Havana”, lila “Lavender”. Srebrna osnovna boja na korijenu dlake može izbijati i na površinu.


0 komentari:

Objavi komentar