Cjepljenje vašeg ljubimca

Što su točno cjepiva? Cjepivo je pripravak koji sadrži umrtvljene ili inaktivirane uzročnike bolesti koji dalje imaju sposobnost aktivirati organizam i imunološki sustav. Drugim riječima, davanjem vakcina potiče se imunološki sustav na stvaranje antitijela.
Stvaranje antitijela postiže se redovitim cijepljenjem jednom godišnje jer većina cjepiva ‘traje’ oko godinu dana. Ukoliko mačka ikada bude izložena stvarnoj bolesti, njegov/njen imunološki sustav je tada spreman prepoznati bolest, u potpunosti je pobijediti ili drastično smanjiti njen učinak.

Koliko je cjepivo važno za zdravlje moje mačke? Ukratko, cjepiva su vrlo važna u brizi za zdravlje vaše mačke. No, nije nužno da se svaka mačka cijepi protiv svake bolesti. Zato je važno razgovarati s veterinarom u vezi nužnih cijepljenja za vašu mačku. Čimbenici koje treba uzeti u obzir su dob, povijest bolesti, okoliš i način života. Većina veterinara preporučuje nešto što možemo nazvati temeljnim cjepivom za zdravlje mačaka.
Što su osnovna cjepiva? Američka udruga mačjih veterinarskih stručnjaka (American Association of Feline Practitioners) razlikuje dvije vrste cjepiva – osnovna i dodatna. Osnovnim cjepivima smatraju se ona koja su životno važna za sve mačke te štite od panleukopenije (mačićaka), mačjeg Calici virusa, mačjeg herpesa virusa tipa I (rinotraheitisa) i bjesnoće. Dodatna cjepiva se mački daju ovisno o načinu života; to su cjepiva za virus mačje leukemije, Bordetella (uzrokuje infekcije gornjih dišnih puteva koje mogu biti opasne po život) i Chylamydophila Felis (uzrokuje klamidiozu koja je najčešće uzročnik kroničnih konjuktivitisa, posebice u mladih mačaka). Vaš veterinar može odrediti koja cjepiva su najbolja za vašu mačku.
Je li u Hrvatskoj obvezno cijepljenje mačaka? U Hrvatskoj nije obvezno cijepljenje mačaka, no veterinari preporučuju cijepiti mačku osnovnim trovalentnim cjepivom (koje uključuje zaštitu od Calici virusa, panleukopenije i rinotraheitisa), a ukoliko mačka ima pristup vanjskom okolišu preporuča se i cijepljenje protiv bjesnoće.
Koliko često bi se moja odrasla mačka trebala cijepiti? Vaš veterinar može odrediti najbolji raspored cijepljenja za vašu mačku. To ovisi o vrsti cjepiva, dobi mačke, povijesti bolesti, okolišu i životnom stilu. Odrasle mačke se nadocjepljuju ponovno svake godine.
Kada bi se moje mače trebalo cijepiti? Mama mačka na mačiće može prenijeti antitijela ako je cijepljena ili ako je preboljela bolest (u ovom posljednjem slučaju će razviti imunitet do kraja života). Kada je mačić star oko šest do osam tjedana, vaš veterinar može početi s cjepivom u intervalima od tri ili četiri tjedna do šesnaestog tjedna starosti.

Kakvi su rizici povezani s cijepljenjem? Cjepiva bi trebala blago stimulirati imunološki sustav životinje kako bi se stvorila zaštita od određenih zaraznih bolesti. Ta stimulacija može stvoriti blage simptome, od boli na mjestu uboda do groznice i alergijske reakcije. Postoje i druge, manje česte nuspojave poput tumora na mjestu injektiranja i imunološke bolesti povezane s cijepljenjem. Važno je shvatiti da su cjepiva spasila brojne živote, a igraju ključnu ulogu u borbi protiv zaraznih mačjih bolesti. Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, postoji mala šansa za nuspojave. U većini slučajeva, rizici su puno manji od rizika same bolesti. No, važno je razgovarati s veterinarom o povijesti bolesti vaše mačke prije nego što je cijepite.
Na kakve simptome trebam obratiti pažnju? Većina mačaka nema nuspojava cijepljenja. Reakcije na cjepivo su obično kratkotrajne i manifestiraju se u manjoj mjeri.
Klinički znakovi uključuju: groznicu, inerciju, gubitak apetita, povraćanje, proljev, otekline i crvenilo na mjestu ubrizgavanja te hromost.
Što trebam učiniti ako mislim da moja mačka ima nuspojave na cjepivo? Ako sumnjate da vaša mačka ima reakciju na cjepivo, odmah nazovite svog veterinara.

0 komentari:

Objavi komentar