Somalijska mačka

Somali je zapravo poludugodlaka abesinka. Ime je dobila po Somaliji, ali to nema veze sa porijeklom te mačke.
Uzgojena je u SAD-u početkom 20 stoljeća, a nastala je križanjem abesinke i perzijske mačke od koje je naslijedila gen za dugu dlaku. Uzgoj joj je bio prilično ograničen sve do 1978 godine, kada je priznata od CFA. Kasnijih godina točnije od 1982 priznata je i sa strane FIF-e .


Od tada počinje intenzivniji uzgoj somali mačke u čitavom svijetu. Uzgajivači još uvijek daju prednost abesinskoj mački zbog izražajnije boje krzna, premda je krzno somali mačke također aguti boje.
Somali je atraktivna i graciozna mačka, živahne naravi i treba joj dosta prostora. Unatoč svome poludugom krznu, teško podnosi hladnoću. Po prirodi je nepovjerljiva, i zato vlasnik treba uložiti puno truda da je dobro upozna.
Odnos se gradi postepeno jer nije previše mazna i dosta je samostalna. Krzno joj je gusto, mekano i svileno, a oko vrata ima ovratnik te čuperke na ušima i hlačice na stražnjim nogama. Na leđima je krzno nešto kraće.
Cijelo tijelo je jednolično aguti obojeno. Rep joj je dugodlak. Uzgaja se u svim bojama kao i abesinska mačka.
Standard je isti kao i u abesinke. Razlika je jedino u dužini dlake. Mačići se rađaju tamnog krzna, koje vremenom posvijetli. Potpuni razvoj boje i tikinga može trajati do dvije godine, kada krzno poprima konačnu boju.

GLAVA: oblik – klinasta, srednje veličine, širokog čela, mekanih i skladnih obrisa, u profilu blago zakrivljena, nos srednje dugačak, u profilu blago uleknut, ne smije biti ravan niti imati stop, brada izražena i dobro razvijena, njuška blago zašiljena, poželjan je blagi urez za oblikovanje njuške, “pinch”je greška.
UŠI: relativno velike, široke u osnovi, vršci lagano zaobljeni, sa otiskom palca, na vršcima su poželjni čuperci dlake, dobro su razmaknute na lubanji.
OČI: velike, bademaste, razmaknute, blistave, izražajne, jasne, intenzivne boje. Boja :ambre, zelene ili žuta,¸obrubljene sa bojom tickinga
TIJELO: srednjeg stasa, srednje dugo, jako, gipko, spretno i mišićavo, skladnog vrata.
NOGE: žilave, elegantne i duge u ravnoteži sa tijelom, šape malene i okrugle.
REP: ABY/SOM prilično dugačak, širi na osnovi sužava se prema vrhu. SOM: mora biti dobro obrašten.
KRZNO sastav SOM: izuzetno nježno , vrlo gusto, i mekano u dodiru, srednje dugo izuzev na ramenima gdje je nešto kraće. Prednost imaju mačke sa raskošnim ovratnikom i hlačicama.

0 komentari:

Objavi komentar