Manks i cymric

Manksa se često naziva mačkom bez repa. Manks potječe s otoka Mana u Irskom moru, uz zapadnu obalu Velike Britanije. To je stoljećima stara pasmina, koja se razvila u prirodi i tamošnji farmeri su vrlo ponosni na nju. Koriste je kao izvrsnog lovca na miševe, i kao ljubimca. Te su mačke također opisane i na dalekom istoku. Postoji mogućnost da su na otok Man dospjele nakon brodoloma španjolskih ratnih brodova, još 1588 god. Po otoku Man su dobile i ime. Klub Manksova osnovan je još 1901 u Velikoj Britaniji, a 1950 god osnovano je i službeno uzgajalište na otoku Manu.




U realnosti u pitanju je spontana genetska mutacija, prenošena dominantnim autosomalnim genom „M“ koja se pojavljuje u tri oblika; 
– „Rumpy“potpuno bez repa; 
– „RumpyRiser“je gotovo neznatno produljenje trtičnog kralješka koje ne smeta dojmu da je mačka bezrepa 
– “Stumpy“ s repom u obliku bartljka Manks mačići vrlo polagano rastu, i izuzetno ih je teško uzgajati. Mačići koji su homozigoti i nose genetsku kombinaciju „MM“, tj. dva dominantna mutirajuća gena umiru još u maternici, jer im se ne razvija leđna moždina. Heterozigotni mačići „Mm“ preživljavaju. Svi manksovi koji su živi, su heterozigoti. Rumpy se ne smiju pariti međusobno, jer je kod njih ishod parenja fatalan. Zbog toga se preporuča manksove pariti sa američkom ili britanskom kratkodlakom mačkom, iako se zna da iz takvog parenja nećemo dobiti samo manksove. Mace sa kombinacijom „mm“ nazivom „Longy“ mace, rađaju se s normalnim repom i ne smatraju se manksovima, ali se uključuju u uzgoj.



GLAVA:oblik prilično velika, okrugla i bucmasta, obrazi istaknuti, nos srednje dugačak, bez naglašenog stopa. Vrh nosa blago savinut prema gore.
UŠI:srednje veličine, otvorene na osnovi, sužavaju se blago prema vrhu, smještene visoko na glavi.
OČI:velike i okrugle, svih boja. Boja nije od neke posebnog značaja.
TIJELO:kompaktno i snažno, širokih prsiju. Leđa su kompaktna i kratka u razmjerna sa tijelom, i završavaju sa širokom naglašenom i oblom stražnjicom. Slabine su vrlo duboke.
NOGE:mišićave. Prednje noge kratke i razmaknute, da bi se dobro naglasila širina prsiju. Stražnje noge su više, što ostavlja utisak da je tijelo nagnuto prema naprijed.
Šape okrugle.
REP:Pojavljuje se u tri oblika.
Rumpy (51) potpuno bez repa, na kraju hrptenjače nalazimo samo
naglašeno uleknuće,
Rumpy riser (52) hrptenjača se produžuje prema gore, te ne narušava dojam bezreposti,
Stumpy (53) to je kratak rep – poput batrljka, ponekad nepravilno
oblikovan, ne duži od 3cm. Ne smije biti savinut ni prelomljen.
KRZNO:dobro podstavljeno, kratko, duplo. Podkrzno mekano i gusto. Priznate sve boje i uzorci, te kombinacije sa bijelom bojom.

0 komentari:

Objavi komentar