DON SPHYNKS mačka

Ova pasmina nastala je prirodnom mutacijom.Prvi puta se je pojavila u okolini Rostov-a na Donu u Rusiji.Malo mače lutalicu našla je na ulici gdja Elena Kavalova,te kako je mačić bio bez dlake mislila je da je bolestan pa ga je uzela da ga izliječi.
Međutim mače je bilo potpuno zdravo i normalno se je razvijalo.Elena je dala mačiću ime Varvara ,Svi koji su ga vidjeli mislili su da je to Sphynx zbog velike sličnosti sa već tom poznatom pasminom.Kako je mače odrastalo dolazile su do izražaja sve veće razlike između te dvije mačke.
Razlike između DPS i SPHsu se očitovale u obliku glave.oblika očiju, te punašnog i zaobljenog trbuha.,koji je tipičan za SPH. Varvara je omacila mačice bez dlake i tako je počeo razvoj te pasmine
Priznata je 1997 u WCF-u,a 2010 u FIFe. DPS je vrlo inteligentna mačka,jako vjerna vlasniku,razigrana i živahna.
Pogodna je za osobe koje su alergične na dlaku.Mačku treba jednom tjedno kupati jer se dosta znoji,te ima intenzivan miris.Također je treba dobro hraniti kako bi nadoknadila gubitak topline jer nema dlake.
Pasmina je otporna na bolesti,ali je treba čuvati od sunca i hladnoće DPS je srednje velika mišićava mačka,velikih ušiju bademastih očiju i jedinstvenog oblika šapa.


GLAVA: Klinastog oblika ,nešto duža nego široka,njuška dobro razvijena, izraženih obrva,plosnata čela,izraženih obraza. Nos srednje dug i ravan,sa zaobljenjem prema čelu. Njuška dobro razvijena,srednje dužine,,snažne brade,kovrčavih brkova
UŠI: velike lagano se sužavaju prema zaobljenim vrhovima,unutrašnja strana uške potpuno bez dlake.smještene su visoko na glavi i lagano nagnute prema naprijed.Vanjska linija uške slijedi liniju glave.Razmak između ušiju nije veći od širine uha.
OČI: Bademastog oblika, lagano ukošene,srednje veličine,otvorne ,živahne,sjajne Boja očiju prilagođena ,boji kože.
VRAT: srednje dužine,snažan ,mišićav,zaobljena oblika,posebno snažan kod mužjaka
TIJELO: srednje dugačko,čvrsto i mišićavo,širokih zaobljenih prsiju ,snažnih ramena i leđa,širokih bokova
NOGE: srednje dužine i srednje snažne u proporciji prema tijelu,stražnje noge nešto duže od prednjih.Šape ovalne sa izražajnim prstima tz.”majmunski prsti”
REP: vitak,širi na osnovi i sužava se prema vrhu.,proporcionalan tijelu,Vrh repa može biti pokriven sa mekanim ,priljubljenim lagano kovrčavim krznom
KRZNO: tijelo izgleda potpuno bez dlake, koža je elastična i puna nabora,posebno na glavi,njuški,ušima,oko ramena,nogama i trbuhu.nabori ne smiju biti prenaglašeni kako ne bi utjecali na normalan život mačke.Rep može biti prekriven sa pojedinačnim dlačicama, dozvoljava se ponešto oštrih dlačica oko njuške i ušiju i na nogama . DPS se može dolazi u tri oblika.:Potpuno bez dlake;,Flock-sa nešto rezidualne dlake ne dulje od 2mm,te dlakavi”Brush” sa kovrčavim kratkim oštrim krznom(2mm) ,sa golim mjestima na glavi i u području ramena. Priznate su sve boje i crteži,i kombinacijama sa bijelom boje. Brush varijante registriraju se kao DPS x*br i ne mogu dobiti certifikat,ali su dozvoljene u uzgoju.


0 komentari:

Objavi komentar