Skoke mačka

Pasmina Sokoke porijeklom je iz pokrajina Sokoke u Keniji.Tamo živi slobodno u divljini.Starosjedioci je zovu Kadzonzo.Obožava penjanje i visine tako da najveći dio vremena provodi penjući se po drveću.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća engleskinja Jeni Slater boravi u Keniji gdje je i upoznala tu mačku.Zavolila je tu macu kao kućnog ljubimca,.pripitomila je majku sa mačićima te započinje uzgoj te mace.


Osamdesetih godina prošlog stoljeća uvozi ih u Englesku i započinje intenzivan uzgoj. Pasmini daje naziv Afrička kratkodlaka mačka.Surađuje sa uzgajivačima iz Danske i pasmina je priznata 1992 u Danskoj,a zatim i u ostalim zemljama.FIFe priznaje pasminu 1993.,i tada pasmina dobiva naziv Sokoke prema pokrajini iz koje potječe .
Uzgoj pasmine je kompliciran zbog podneblja iz kojega potječe, pa tu pasminu dosta rijetko viđamo.Mačka je po temperamentu vrlo aktivna,dobar je plivač i vrstan penjač.Dobro se prilagođava na život u kući ,ali nadasve voli slobodu i mogućnost da se penje.

GLAVA: oblik modificirani klin, nešto manja o odnosu na tijelo. Profil: vrh lubanje gotovo plosnata, nos srednje dugi, ravan, kratak i blago zakrivljen prijelaz između nosnog hrpta i čela, široki, razmjerno odsječen na kraju jagodične kosti visoke i naglašene, jastučići za brkove dobro naznačeni, brada snažna i široka, u liniji sa vrhom nosa.
UŠI: srednje veličine, široke na osnovi, vrhovi blago zaobljeni, poželjni čuperci dlake na vršcima. Smještene srednje visoko. Razmak između ušiju je širina jednog uha.
OČI: velike široko razmaknute prema nosu blago ukošene, bademaste. Blistajuće i izražajne. Boja :jantarna do svijetlo zelena. Obrubljene sa istom bojom kao i na tamnim dijelovima uzorka.
TIJELO: srednje veličine, vitko, mišićavo, kosti snažne građe, dobro razvijenog i istaknutog prsnog koša.
NOGE: duge, vitke, mišićave. Stražnje noge duže od prednjih,stražnje noge su pod kutom, to je značajno za tu pasminu. Šape ovalne.
REP: srednje dužine sužava se prema vrhu.
KRZNO: vrlo kratko, pripijeno uz tijelo ,sjajno, vrlo malo podkrzna ili ga gotovo nema. Boja: sva osjenčanja kao kod crnog “tabby”. Uzorak: mramorasto tigrasti. Nosno ogledalo ciglasto-crvene boje obrubljeno bojom uzorka. Jastučići na nogama crni ili seal. GREŠKE: orijentalni tip glave, izraženi stop, “pinch”, kratki debeli vrat, zbijeno tijelo, manjak elegancije.




0 komentari:

Objavi komentar