Američki kurl - dugodlaki

Kurlovi su vrlo druželjubive mačke, orijentirane na ljude, ali se dobro i brzo slažu s ostalim ljubimcima i djecom. Kaže se da su vrlo slični psima u odnosu prema vlasnicima, jer ih često prate u stopu. Također, nose nadimak Petra Pana u svijetu mačaka budući da kao odrasle mačke jako dugo zadržavaju zaigranu osobnost malih mačića. Kurlovi se malo linjaju i ne zahtijevaju puno četkanja i održavanja krzna.

Standard:

GLAVA je oblika modificiranog klina bez spljoštenih mjesta, nešto dulja nego široka s glatkim prijelazima. Glava je srednje veličine, proporcionalna s tijelom.
NJUŠKA je zaobljena s nježnim prijelazima bez naglašenog “whisker breaka“. Brada je snažna i čini jednu liniju sa vrhom nosa i gornjom usnom. Profil – nos je srednje duljine i ravan s laganim uzlazom od doljnjeg ruba oka prema čelu.
UŠI su široke u korijenu, otvorene, uvijene prema natrag. Kut pod kojim su savijene mora iznositi najmanje 90 stupnjeva i ne smije prelaziti više od 180 stupnjeva. Čvrsta hrskavica počinje u korijenu uha i mora činiti najmanje jednu trećinu uha. Srednje su veličine, uspravna, smještena sa strane vrha glave.
OČI su srednje velike, oblika oraha, pod laganim kutom između baze uha i vrha nosa. Razmak između očiju je jedna širina oka. Boja se podudara sa bojom krzna a izuzetak je kod kolorpointa gdje mora biti plava. Jasna je i sjajna.
TIJELO je srednje veliko, srednje jakih grudi i slabina. Mišići su srednje jaki, srednjeg tonusa i gipki.

NOGE su srednje duljine i proporcionalne s tijelom, ravne su i srednje koštane građe. Šape srednje velike zaobljene.
REP je gibak, širok na bazi, sužava se prema vrhu i dugačak je koliko i samo tijelo mačke. Kod dugodlakih kurlova obrastao je dlakom i kitnjast, a kod kratkodlakih je duljina krzna jednaka kao i na ostatku tijela.
KRZNO je poludugo, nježno, svilenkasto, polegnuto, gipko s minimumom podkrzna. Priznate boje su bijela, crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, fawn, crvena, krem, kornjačevine, dimaste, srebrne, zlatne, sa uzorcima i kombinacije sa bijelim. Kod dugodlakog kurla krzno na okovratniku je bogato, kod kratkodlakog kurla jednako kao i na ostatku tijela.

0 komentari:

Objavi komentar