Korat mačka

Za ovu pasminu ne može se reći da je vrlo popularna i rasprostranjena, te da ju se često sreće na mačjim izložbama. Po izgledu lako ju je zamijeniti s poznatijom kartuzijskom mačkom, no korat ima svoje mjesto u povijesti felinologije. Najraniji spisi i ilustracije korata pojavljuju se u knjizi “Mačka-knjiga pjesama”; rukopisu poezije i slika, napisanom negdje između 1350.god. i 1767.god. u Siamu 

“Mačka-knjiga pjesama” pisana je u drevnom gradu Ayudhya za vrijeme 400-godišnje tailandske povijesti nazvane “Ayudhya period”. Dozvolom kralja Rama V kopija knjige se danas nalazi u Bankoškom Nacionalnom muzeju. Nepoznato je kada je točno napisana. No, bez obzira da li je original nastao za vrijeme 14. ili 18 . stoljeća, korat se može smatrati jedom od najstarijih domaće uzgojenih pasmina, zajedno sa svojim sunarodnjakom-sijamcem, koji je također opisan u ovoj knjizi. Korat se danas smatra jednom od najčistokrvnijih pasmina. Karakteristična je velika sličnost s njegovim divljim pretkom koji je lutao džunglama malajskog poluotoka. Uzgajivači i ljubitelji korata ponosni su čistoćom koratovih krvnih linija i uporno i teško rade na tome da ih takvima i zadrže. Kaže se da uzgajivači korata poznaju samo jednu boju; i to je srebrno-plava. Ujedno se vrlo zaštitnički odnose prema pasmini. Svim rodovnicima se može ići tragom unatrag prema Tailandu. Ako to nije moguće, kažu da mačka nije korat.


Korati nisu glasni kao njegovi rođaci sijamci. Oni imaju druge načine kako bi realizirali svoje želje. Kada dođe vrijeme večere, omotavati će se oko vaših članaka, penjati se po vašim ramenima, ili čak vas malo ugristi za potkoljenicu ako ne požurite s mačjom hranom. Imaju li nešto važno za reći, svakako će to izreći na svoj način. Uzgajivači kažu da uvijek imaju želju za komunikacijom. Ovu pasminu opisuju kao vrlo socijalnu, zaigranu i punu života, ali opet ne pregrubu. Kažu da su vrlo inteligentne mačke, te da se može vidjeti kako razmišljaju i uče. Poput sijamaca i korati su pravi lovci na bačene igračke. Vole se igrati sami, ali vas će primiti kao aktivnog partnera. Korati na prvo mjesto stavljaju ljude, a na drugo – ostale korate. Ova pasmina će upotrijebiti svu svoju dovitljivost kako ne bi bila isključena iz vaših aktivnosti. Nabavljanje korata možda vam neće pomoći da osvojite zgoditak na lotu, ali najmanje što ćete “osvojiti” je jedan zelenooki, srebrnoobojeni suputnik (prijatelj), koji će inzistirati na svom udjelu sretnog vremena u vašem životu.


GLAVA:
oblik gledano od naprijed srcolikog oblika, široka između i iznad očiju, luk obrva tvori gornji luk srca, stranice lica koje se nježno spuštaju prema bradi upotpunjuju oblik srca, nos dugačak u srazmjeru sa licem, s blagim stopom gledano u profilu. Vrh nosa i nosno ogledalo blago zakrivljeni prema dolje njuška i brada jakih, dobro razvijenih jagodičnih kostiju i brade, uravnoteženi profil upotpunjuje oblik srca. Njuška nije ni špicasta ni četverokutna. Brada nije slaba ni povučena što daje glavi šiljati oblik.
UŠI:
velike, široke na osnovi, blago zaobljenih vrhova. Unutarnja strana slabije obraštena, vanjska strana uha prekrivena je sa vrlo kratkom dlakom. Visoko su smještene, i „budnog“ izraza.
OČI:
velike, okrugle otvorene i prekrupne u odnosu na lice. Sjajne i izražajne, zelena boja je poželjna, boja jantara je dopuštena.
TIJELO:
mišićavo, gipko, dužine između dužine tijela manksa i sijamca.
Teže je nego što izgleda, zakrivljeni leđa.
NOGE:
u srazmjeru sa tijelom. Stražnje noge nešto duže od prednjih.
Šape ovalne.
REP:
srednje dužine, snažan na korijenu sužava se prema zaobljenom vrhu.
KRZNO:
kratko do srednje dugo, prilegnuto tik uz tijelo, jednostavno, sjajno i nježno. Uzduž leđa ima sklonost da se dijeli kad se mačka kreće. Srebrno sive boje, vršci dlake imaju srebrni
tipping, što je srebrenije to je bolje. Na nogama gdje je krzno kraće srebrna boja je izražajnija.
Nosno ogledalo i usnice su tamno plavosive boje ili boje lavande.
Jastučići na šapama tamno plavosivi ili boje lavande sa ružičastom nijansom.
Napomena:
ženke su nježnije građe od mužjaka. Nepoželjno je: uska glava sa premalo širine između očiju, predugi ili prekratak nos, malene i mutne oči; boja očiju se razvija do 2 god. starosti, srebreni tipping na glavi, nogama i stopalima.

0 komentari:

Objavi komentar