Europska mačka

Za nju se smatra da je direktan potomak divlje afričke mačke.Prve podatke o njezinu postojanju nailazimo na crtežima u egipatskim grobovima. Iz Egipta je kao domaća mačke prenesena u Grčku i Rimsko carstva te se odatle raširila po čitavoj Europi.
Danas se smatra da potječe iz selektivnog uzgoja od domaće mačke..Ekvivalent je britanskoj i američkoj kratkodlakoj mački. Prvi standard je objavljen 1925.FIFe je priznaje 1982 god.
Najzastupljenija je kao pasmina u Skandinavskim zemljama. Po svom ponašanju ima dvije karakteristike izuzetna prilagodljivost na okolinu i veliku raznolikost u između pojedinih jedinki,koja je unaprijeđena kroz slučajna parenja.
Mačka je izuzetno zdrava pasmina,snažne građe i jakog imunog sistema.vrlo je aktivna,temperamentna,prilagodljiva i dobar je lovac. Obzirom na kratku dlaku lako se održava. Nalazimo je u svim bojama,uzorcima i kombinacijama sa bijelom bojom



GLAVA:
oblik prilično velika, lice ostavlja dojam da je okruglo, međutim je nešto duže nego šire. Čelo i lubanja blago zaobljeni. Obrazi dobro razvijeni, nos ravan, srednje dužine, jednako širok u cijeloj dužini; prijelaz između čela i nosa jasno naglašen sa blagim uleknućem u visini očiju, brada snažna.
UŠI:srednje veličine, blago zaobljene na vrhovima, mogu imati i čuperke. Visina ušiju odgovara širini uha na osnovi, razmaknute i uspravne.
OČI:okrugle, izražajne, razmaknute i blago ukošene. Jasne i čiste boje. Boje: zelena, boja jantara, plava, raznobojne (plava i jantarna).
TIJELO:srednje dužine, mišićavo, robusno, jako, sa dobro razvijenim prsnim košom. Vrat srednje dug i mišićav.
NOGE:snažne, srednje dužine; sužavaju se ravnomjerno prema čvrstim okruglim šapama.
REP:srednje dužine, prilično debeo na korijenu postepeno se sužava prema zaobljenom vrhu.
KRZNO:kratko i gusto, sjajno i elastično. Priznate boje: bijela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka, te od kombinacija sa bijelim: van, harlekin i bikolor.


0 komentari:

Objavi komentar