Burmanska mačka

Burmanska mačka je kratkodlaka mačka porijeklom iz Burme, danas Myanmar.
O njenu porijeklu postoji niz legendi, u kojima ima i dosta istine. Živjela je u hramu gdje je bila štovana kao inkarnacija nekog božanstva. Nalazimo je na mnogim crtežima i opjevane u klasičnoj tajlandskoj književnosti.

Sa sigurnošću se može tvrditi da se tu radi o dvije pasmine sijamske i burma koje iako su genetski povezane, već prije mnogo stoljeća imale različitu građu tijela – baš kao i danas. To pokazuje da je razilaženje tih dviju pasmina počelo vrlo rano. Danas svaka sličnost u građi sa sijamcima smatra se greškom.


Burmansku mačku karakterizira jedinstvena genetika za kombinaciju boje. Osnovana boja razlikuje se u jačini, tvoreći nešto tamniju nijansu na glavi, nogama i repu.(izvedena iz kombinacije c/b, c/b tz. burmanska koloracija, najtamnija u albino seriji). Izrazite osobine ove vrste su svilena struktura krzna i izražajne oči. To je srednje velika i elegantna mačka. Svaka sličnost sa sijamskim tipom ili sa zbijenošću britanke su greška.


GLAVA:oblik gledana od naprijed: kratak klin, široke kosti lica, sužuje se prema njušci. Gornji dio glave širok, visok, široka između uši i blago zaobljena.
Profil: čelo blago zaobljeno, vrh nosa i brada čine okomitu liniju, nos jasno izraženi prekid, čeljust široka na čeljusnom zglobu (šarkama), brada jaka, u profilu izražena donja vilica.
UŠI:srednje velike, široke na osnovi sa blago zaobljenim vrhovima. Dobro razmaknute u stranu, vanjska linija uha slijedi gornju liniju lica. U profilu blago nagnute prema naprijed.
OČI:velika, široko razmaknute, gornji kapak je ravna i blago ukošena prema nosu, dok je donji zaobljena. Oči su sjajne, živahnog izraza i blistajuće. Boja: sve nijanse žute do boje jantara, prednost ima žuta boja. Oblik, veličina i položaj, i izraz očiju su kod BUR važniji od boje. Kod starijih mačaka boja gubi na jačini.
TIJELO:srednje dužine,mišićavo i kompaktno, teže nego što se doima. Prsa su široka, gledano iz profila zaobljena, leđa ravna.
NOGE:razmjerno vitke u srazmjeru sa tijelom, šape ovalne i male.
REP:srednje dužine, ravan, srednje debljine u korijenu repa sužava se prema zaobljenu vrhu.
KRZNO:nježno, sjajno, svileno, usko pripijeno uz tijelo, bez podkrzna,vrlo kratko. Priznate boje su: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem i kornjačevine. Kod svih boja karakteristično ja da je donja strana tijela svjetlija od leđa i nogu, a nijanse nježno prelaze jedna u drugu. Dlaka je također stepeničasto obojena od tamnijeg vrha prema korijenu gdje je svjetlija. Lice i uši mogu pokazivati blagi kontrast. Pruge, točke i bijele dlake nisu dopuštene. Napomena: mačići mogu imati blage pruge i nešto svjetliju boju tijela.

0 komentari:

Objavi komentar