Britanska mačka

Britanska mačka je jedna od najpopularnijih kratkodlakih mačaka u Europi. Vrlo je prilagodljiva, što znači da jednako sretno može živjeti u stanu i na selu. Svojom građom i okruglom glavom, velikim okruglim očima i plišanim krznom podsjeća na plišane medvjediće.
Britanskoj mački vrlo su slične Europska i Američka mačka.

TICA izdaje suvremeni standard, a on je publiciran i priznat od FIF-e 1993 godine.
Britanska mačka je vrlo ujednačena temperamenta, prilagodljiva, zaigrana i nenametljiva. Ponekad provodi sate spavajući, vole se maziti i družiti sa članovima obitelji. Unatoč svojoj mirnoj ćudi, ne mire se baš sa svim situacijama i sigurno će vam jasno dati do znanja, ako su nečim nezadovoljne. Kako imaju kratko, krzno lako ih se njeguje.



GLAVA:oblik okrugla i masivna, široke lubanje, nos kratak, širok i ravan s blagim uleknućem, ali ne stop kao kod EXO, brada snažna.
UŠI:malene na vrhovima blago zaobljene, široko razmaknute.
OČI:velike, okrugle, otvorene, izražajne, široko razmaknute.
Boja: bakrenasta ili narančasta, plava, raznobojne, zelene, plavozelene.
TIJELO:mišićavo, zbijeno, širokih prsiju, ramena i leđa, snažno, vrat je dobro razvijen, vrlo snažan i kratak.
.NOGE:kratke i snažne, šape okrugle i snažne.
REP:kratak i debeo sa blago zaobljenim vrhom.
KRZNO:kratko, gusto, sa gustim podkrznom, ne smije biti prilegnuto i nježno na dodir, mora biti oštro.
Boja: priznate su u svim bojama, uzorcima, kombinacijama s bijelim, srebrene, te sa oznakama. Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama. Kombinacija sa bijelom bojom: van, harlekin i bikolor .
Napomena: Bijele mačke sa bojom očiju 61/67 (plava) sude se zajedno u istoj grupi. Mačke sa zelenom bojom očiju i sa bakrenastom bojim očiju sude se u odvojenim grupama (npr.tigrasta sa zelenim očima i tigrasta sa bakrenim očima). Sve boje očiju kod van i harlekina sude se istoj grupi. Srebreno osjenčane i shell: crna, plava, čokoladna, lila imaju zeleno-plave ili zelene oči okružene bojom tippiga, dok crvena krem i kornjačevine imaju bakrenu boju očiju; također su oči okružene bojom tippinga. Tipping-osjenčani uzorak. Zlatne su priznate samo u crnoj i plavoj boji ,oči su zelene ili zeleno –žućkaste. Kod mačaka sa oznakama boja očiju je isključivo plava.

0 komentari:

Objavi komentar