Dirofilarioza

Dirofilarioza je bolest pasa i rjeđe mačaka uzrokovana srčanim parazitom Dirofilaria immitis

U medijima se u zadnje vrijeme javljaju informacije o pojavi „tropskih crva“ koji izlaze iz očiju ljudi. Kako bi javnost bila što kvalitetnije informirana o opasnostima bolesti  ljudi i životinja, u nastavku članka donosimo osnovne informacije o parazitu. 
Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za parazitologiju, provodi morfološko i molekularno dokazivanje navedenih parazita u životinja i ljudi.Dirofilarioza je bolest pasa i rjeđe mačaka uzrokovana oblićima roda Dirofilaria.  Srčani crv Dirofilaria immitis (slika 1) parazitira u desnom srcu, plućnim arterijama te stražnjoj šupljoj veni dok Dirofilaria repens (Slika 2.) koja uzrokuje potkožnu dirofilariozu parazitira u potkožju. Prenose ih komarci iz rodova Culex, Aedex i Anopheles.
Ženke Dirofilarije immitis su dugačke 25- 30 cm, dok su mužjaci upola manji. Nakon parenja polažu ličinke – mikrofilarije (slika 3) u krvotok, te one slobodno cirkuliraju krvlju dok ih ne usiše komarac prilikom hranjenja. U Malpigijevim cjevčicama komarca nastavlja se razvoj i sazrijevanje ličinki do invazijske ličinke trećeg stupnja (L3). Prilikom ponovnog sisanja krvi ličinke (L3) ulaze u nositelja gdje postupno sazrijevaju i kao nezreli odrasli oblici odlaze u srce (D. immitis) odnosno u potkožnom tkivu (D. repens) gdje se pare i polažu mikrofilarije koje cirkuliraju krvotokom do 18 mjeseci. Odrasle ženke D. repens su duge 10-17 cm , a mužijaci 5-7 cm.
Srčana dirofilarioza je kroničnog tijeka. Večina pasa ne pokazuje kliničke znakove mjesecima i godinama bez obzira na prisutnost adulta. Pojava znakova bolesti ovisi o broju parazita, individualnoj reakciji organizma na invaziju, veličini pasa te njihovoj fizičkoj aktivnosti. Oštećenje krvnih žila znatno je teže u pasa koji su podvrgunti intenzivnom treningu i stalnoj fizičkom naporu.
Blagi oblik bolesti očituje se bržim umaranjem pasa tijekom fizičke aktivnosti i može biti popraćena kašljem. Opće zdravstveno stanje pasa nije značajnije promijenjeno za razliku od uznapredovalog oblika bolesti koji se očituje dugotrajnim kašljem te različitim stupnjevima otežanog disanja, općom slabošću, a ponekad i gubitkom svijesti. Disanje je ubrzano i za vrijeme mirovanja, a primjetna je i animeja. U kasnijoj fazi bolesti, sa razvojem kongestivnog zatajivanja desnog srca dolazi do nakupljanja tekućine u abdomenu (ascites), edema nogu, mršavosti, dehidracije i općeg lošeg stanja pasa. U manjih pasmina pasa simptomi su teži. Često dolazi do premještanja adulta iz plućnih arterija, zbog. plućne hipertenzije u desno srce u područje trikuspidalnih zalistaka kada se razvija „kavalni sindrom“. 

Plućna tromboembolija se javlja kao posljedica ugibanja adulta ili agresivnog liječenja.
Invazija pasa uzrokovana s vrstom D. repens gotovo da ne uzrokuje pojavu kliničkih simptoma stoga je klinički nalaz oskudan. Nalaz mikrofilarija u krvi se često opisuje kao „slučajan“ nalaz. Odrasle jedinke mogu izazvati stvaranje čvorićau potkožju, a mikrofilarije mogu uzrokovati blage kožne promjene i lokalizirani svrbež. Prema novim istraživanjama gotovo 50% invadiranih pasa će razviti kožne promjene kojima domira svrbež tijekom 6 mjeseci od pojave mikrofilarija. Opisana su i oštećenja organa uslijed velikog broja mikrofilarija.

Dijagnoza se postavlja nalazom mikrofilarija u krvi (Knottov test) ili specifičnim serološkim testovima kojima se odkazuju antigeni D. immitis. Za dokazivanje D. repens ne postoje komercijalni testovi stoga se mikrofilarije dokazuju Knottovim testom.  

0 komentari:

Objavi komentar