Sveta birma mačka

Tijelo svete birme je srednje mase, izduženo, snažno, a noge su kratke i zdepaste. Glava je srednje dužine, zasvođena i ima tzv. rimski profil nosa.
Uši su male, ne stoje potpuno uspravno i nisu previše zaobljene. Oči su blago zaobljene i blago ovalne, postavljene široko, duboko plave boje.
Dlaka na tijelu može biti od tamnije bijele boje do svijetlosmeđe boje i znatno se razlikuje od svih ostalih dugodlakih i srednjedugodlakih mačaka. Svilena je na dodir i ne smije biti preduga. Nešto je duža na leđima, bokovima, vratu, trbuhu i repu.

Izvorne boje oznaka (na nogama glavi i repu) su čokoladna, boje tuljana, plava i ljubičasta. Danas se priznaju i neke druge boje koje su dobivene iz parenja s perzijskim mačkama s oznakama ( himalajkama ). Boja po trbuhu je potpuno bijela.
Rukavice: posebna oznaka svete birme su bijele šape koje se nazivaju rukavice ili čarape. Rukavice su uvijek potpuno bijele boje, a mogu se završavati na korijenu prstiju ili na članku. Bijela boja čarapa mora biti oštro ograničena-omeđena od boje dlake na nogama. Na prednjim nogama rukavice su kraće. Poželjno je da se na stopalima zadnjih šapa bjelina završava u klinastom obliku.
Kod ocjenjivanja rukavica posebna se pozornost posvećuje simetričnosti.
Rep je srednje dužine, tanak oko korijena, puno i gusto odlakan paperjastom dlakom pri vrhu.
Računa se da su svete birme uz tursku angoru, one pasmine mačaka koje su se najmanje promijenile po tipu, građi tijela i boji dlake do danas.
Mačke svete birme iznimno su nježne i lako se uklapaju u život svakog kućanstva. Za one koji žele atraktivnu mačku privrženu ljudima sveta birma izvrstan je izbor.

0 komentari:

Objavi komentar