Abesinska mačka

Abesinska mačka je jedna od najstarijih priznatih vrsta na svijetu. To je kratkodlaka elegantna, dražesna i otmjena mačka jake osobnosti. Oko njenog porijekla postoje mnoge priče obavijene misterijom.
Legenda tvrdi da je živjela na obalama Nila i na dvorovima egipatskih faraona, gdje je štovana kao božanstvo. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih abesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama staroga Egipta. Na crtežima nađenim u grobnicama također su nađene slike te mačke. Doista, ona izgledom odgovara prototipu modela kipa božice Basted vrlo štovane u starom Egiptu. No ipak nemamo nikakvih dokaza da je ta mačka uistinu potomak tih mačaka.
Njen vlasnik mora pronalaziti i izmišljati zajedničke igre te joj poklanjati puno nježnosti i pažnje, i ne smije nikada zaboraviti pokazati da joj je vrlo blizu. Ne posveti li joj vlasnik dovoljno vremena gasi se njena volja za igrom i druželjubivošću. Izgraditi jedan skladan odnos sa ABY nije uvijek jednostavno. Kako bi se prebrodilo njeno prvotno nepovjerenje potrebno je puno strpljivosti, nježnosti i dobre volje. Kada se jednom izgradi povjerenje i učvrsti veza, tada dolazi do izražaja njen pravi ljupki karakter.


ABESINSKA/SOMALI MAČKA – ABY/SOM
GLAVA:oblik – klinasta, srednje veličine, širokog čela, mekanih i skladnih obrisa, u profilu blago zakrivljena, nos srednje dugačak, u profilu blago uleknut, ne smije biti ravan niti imati stop, brada izražena i dobro razvijena, njuška blago zašiljena, poželjan je blagi urez za oblikovanje njuške, „pinch“ je greška.
UŠI:relativno velike, široke u osnovi, vršci lagano zaobljeni, sa otiskom palca, na vršcima su poželjni čuperci dlake, dobro su razmaknute na lubanji.
OČI:velike, bademaste, razmaknute, blistave, izražajne, jasne, intenzivne boje. 
Boja: ambre, zelene ili žuta, obrubljene sa bojom tickinga.
TIJELO:srednjeg stasa, srednje dugo, jako, gipko, spretno i mišićavo, skladnog vrata.
NOGE:žilave, elegantne i duge u ravnoteži sa tijelom, šape malene i okrugle.
REP:ABY/SOM prilično dugačak, širi na osnovi sužava se prema vrhu.
SOM:mora biti dobro obrašten.
KRZNOsastav SOM: izuzetno nježno, vrlo gusto i mekano u dodiru, srednje dugo izuzev na ramenima gdje je nešto kraće. Prednost imaju mačke sa raskošnim ovratnikom i hlačicama.

0 komentari:

Objavi komentar